Spoorwerken in Mechelen: Op een frisse decemberdag had ik de kans om aanwezig te zijn op de persconferentie en rondgang langs de werkzaamheden in het station van Mechelen. Het project, dat deel uitmaakt van een grootschalige vernieuwing van de spoorinfrastructuur, gaat met de jaarwisseling een nieuwe fase in. Afgelopen zondag werd Perron 2 officieel in dienst genomen. Hier leest u alles over de recente mijlpalen en wat er in de komende jaren op de planning staat.
Een volledig toegankelijk Perron 1
Op 4 november werd het vernieuwde en verhoogde Perron 1 officieel in gebruik genomen. Reizigers kunnen dit perron nu bereiken via roltrappen, liften en brede vaste trappen, wat de toegankelijkheid aanzienlijk verbetert. De nieuwe inrichting straalt moderniteit uit met lichte tegels gecombineerd met donkere, tactiele looppaden voor extra veiligheid.
“De façades staan er al. De voorkant stadszijde en de Arsenaalzijde die boven het station uit rijzen, die maken al deel uit van een nieuw landmark” verduidelijkt Bart Crols als NMBS woordvoerder. “Vanaf 2025 gaan we naar de andere kant van de station. We verschuiven telkens van kant voor de werken. En dan komen de per ons 9 en 10 aan de beurt. De sporen worden daar vernieuwd door de collega’s van Infrabel. Als NMBS werken wij aan de integrale toegankelijkheid van beide perrons. Tegen eind 2026 zal dat afgewerkt zijn. Om dan uiteindelijk na afwerking van alle resterende werken in 2030 te landen met een volledig integraal multimodaal station van Mechelen. Dus we zijn op snelheid zoals het hoort” aldus Bart Crols.
Perron 2: Een tijdelijke oplossing
Sinds 15 december is ook Perron 2 operationeel. Dit perron is voorlopig bereikbaar via tijdelijke trappen en een lift. Hoewel de definitieve (rol)trappen pas tijdens de volgende fases worden geplaatst, biedt dit perron nu al drie doorsteken naar het oude Perron 3. Het markeert de afronding van de eerste van in totaal vijf spoorfases.
Spoorfase 2: Start van een ambitieuze vernieuwing
Focus op Perrons 8, 9 en 10
De werkzaamheden verplaatsen zich naar de Arsenaalzijde van het station, waar de vernieuwing van Perrons 8, 9 en 10 op de agenda staat. Begin december begon de afbraak van oude sporen en perrons, inclusief de karakteristieke luifels. Waardevolle elementen, zoals naamborden van Mechelen, werden veilig overgebracht naar het NMBS-patrimonium in Schaarbeek. Lees verder onder de foto’s
Innovatieve aanpak met Diagonaal en Torenkranen
Om de logistieke uitdagingen van deze grootschalige operatie aan te pakken, is een nieuwe toegangshelling aangelegd ter hoogte van de toekomstige Diagonaal. Deze weg zal materiaaltransport vergemakkelijken en dient als aanvoerroute voor beton, staal en andere bouwmaterialen. Op termijn zullen twee torenkranen in de oude spoorbakken zorgen voor een efficiënte verplaatsing van materialen.
Wat kunnen reizigers verwachten?
Minimale hinder tijdens de werken
Tijdens de tweede spoorfase ondervinden reizigers weinig hinder. Een tijdelijk containerpad in de oude stationshal zorgt voor veilige toegang tot de perrons 8, 9 en 10. Hoewel lawaai, stof en trillingen niet volledig te vermijden zijn, werkt het Team Minder Hinder aan maatregelen om het ongemak te beperken.
In tegenstelling tot de bouw van een nieuw treinstation In Gent wat niet zo vlot verloopt, loopt het in Mechelen wel goed zodat reizigers weinig hinder ondervinden. Mechelen zit op de belangrijkste spoorwegverbinding van ons land, de grote verbinding tussen Antwerpen en Brussel, waar wij het centrum van zijn. “Je kan natuurlijk niet zeggen we zetten al die sporen buiten werking en we maken dat in één keer af. Het moet spoor per spoor gebeuren Tot nu toe vind ik dat de NMBS dat op een heel goeie manier heeft aangepakt” vertelt Bart Somers
Een Blik op het Toekomstige Treinstation
De vernieuwde perrons 9 en 10 krijgen dezelfde uitstraling als Perrons 1, 2, 11 en 12, met lichte tegels, tactiele looppaden en een overkapping met natuurlijke lichtinval. Bovendien worden de sporen zelf volledig vernieuwd door Infrabel, inclusief ballast, dwarsliggers, rails en bovenleidingen.
“Ik denk dat elke Mechelaar die dat ziet wel tevreden zal zijn opdat dit een ongelooflijke sprong vooruit is voor de treingebruikers” vertelt Bart Somers als burgemeester van Mechelen. “Elke stap dat we verder zetten is een stap vooruit. Het duurt lang, dat vinden we allemaal, maar tegelijkertijd weten we wel dat het in fases moet gebeuren”. Nu begint men aan de volgende fase”.
Toekomstige ontwikkelingen
Roltrappen en stationshal
Een belangrijk onderdeel van Spoorfase 2 is de installatie van roltrappen naar Perron 11, dat sinds 2020 operationeel is. Daarnaast worden een definitieve trap en roltrap geplaatst naast de Kiss & Ride op niveau -1, die toegang bieden tot de toekomstige stationshal op de gelijkvloerse verdieping.
Blik op 2030
Als alles volgens plan verloopt, zijn de nieuwe perrons 9 en 10 eind 2026 klaar voor gebruik. Daarna volgen Perrons 3 en 4 aan de stadszijde, terwijl de aanleg van het stationsplein de laatste fase vormt. Het volledige stationsproject, inclusief de bypass, tangent en bewaakte fietsenstalling moet in 2030 voltooid zijn. Het prijskaartje van dit grootschalige project wordt geschat op een half miljard euro.
De transformatie van het station van Mechelen weerspiegelt de ambitie van de stad om een modern en multifunctioneel mobiliteitsknooppunt te worden. Met elke nieuwe mijlpaal komt de voltooiing dichterbij, en als Mechelaar ben ik trots om getuige te zijn van deze indrukwekkende metamorfose. Mechelaars stellen zich wel de vraag of een ultramodern station met grote bogen echt zo spectaculair groot moet zijn.
Volgens de burgervader wel “Ik denk dat dit een station is dat op maat is van een stad met 90.000 inwoners. Dus een van de grootste stations, en eerste treinstation van België, dat mag je niet vergeten. Dit is een plek waar heel veel vervoer samen komt. Hier zijn verschillende fietswegen en fietssnelwegen die hier starten. Je hebt hier in 2030 een grote ondergrondse parking. Je hebt hier een heel groot busstation. We hebben twaalf spoorlijnen. Er zijn weinig stations die twaalf spoorlijnen hebben. We zijn een beetje het meest geconnecteerde station van ons land. Onze stad verdient zo iets hé. Waarom zouden wij als Mechelaars niet mogen een station hebben dat een zekere uitstraling heeft dat bij onze stad past” besluit Bart Somers
Wil u niets missen van de bouw van het nieuwe station ? Blijf me dan volgen want er volgt de volgende jaren nog veel meer informatie. Neem zeker ook de tijd om mijn YouTube kanaal Traveltopper te bezoeken met heel wat interessante video’s over Mechelen. Mis geen enkele publicatie. Abonneer u gratis op Traveltopper YouTube!