Mijn bezoek aan Scala Vocale’s lenteconcert
Het Mechelse Scala Vocale onder leiding van dirigent Lode Tooten stak het voorbije weekend het Kanaal over en bracht ‘Engelse’, zeg maar ‘Britse’ muziek. Plaats van afspraak was de prachtige authentieke Begijnhofkerk in het Groot-Begijnhof in de Nonnenstraat in Mechelen.

@Verschueren Eddy
Het 50 koppig zangkoor zong bewerkingen van oude volksliederen uit de Keltische gebieden (Ierland en Schotland) en uit Engeland. Ze presenteerden een selectie uit The Spring of Thyme, volksliederen bewerkt door John Rutter (°1945), en brachten een ode aan Henry Purcell (1659-1695). Daarbij grasduinden ze door een koninklijke ode van opera’s The Fairy Queen & Dido and Aeneas en door zijn ‘volks’ King Arthur.

@Verschueren Eddy
Scala Vocale werd begeleid door harp, dwarsfluit, cello en piano. Studio Belle Epoque zette bij het volkslied van de visvangst, kokkels en mossels (Cockles and Mussels) extra sfeer als straatventers in een Engelse haven. Andere gekende liederen die door de Begijnhofkerk galmden waren o.a Old Irish Blessing, Down bij the sally gardens, The Fairy Queen,

@Verschueren Eddy
De volksmuziek van de Britse eilanden met haar wortels in Engeland, Schotland en Ierland is een schatkist van verhalen, emoties en culturele erfenissen. Engeland kent een lange traditie van ballades en volksliederen die vaak van mond tot mond werden doorgegeven. Wat al de tradities gemeen hebben is hun oorsprong in het dagelijkse leven van gewone mensen. Lees verder onder de foto’s

@Verschueren Eddy

@Verschueren Eddy

@Verschueren Eddy
Engels volkslied vertaald naar Mechels Dialect
Ook Egied Rossiau van de Mechelse Academie en stadsgids had samen met Lode Tooten een typisch Engels roverslied in Mechels dialect vertaald. Dit lied “Your Hay it Mow’d” werd in het nederlands dialect van Mechelen “‘t Oei Is Gemóóid” of voor wie geen Mechels begrijpt “Het Hooi is Gemaaid”. Dit lied komt ook voor in de opera King Arthur, jaren terug ook door Scala Vocale gebracht samen met een ander koor, en steunt zich op het binnenhalen van de oogst en iedereen stomdronken het oogstlied zingt. “Ja we hebben geprobeerd om het Mechels accent er in te krijgen en ook onze Gouden Carolus”. aldus Egied.

@Verschueren Eddy
Wie hoogtepunten van het concert en de twee interviews wil bekijken en beluisteren, daar nodig ik u graag uit op mijn YouTube kanaal Traveltopper waar u weldra een terugblik naar het concert kan bekijken en beluisteren.
Voor liefhebbers was dit lenteconcert een beetje aanleunend aan het gewone repertoire van Scala Vocale. “Wij hebben hier een paar fragmenten uit de opera van King Arthur gebracht. Deel een beetje klassiek, en deels een beetje speels” vertelt Lode Tooten. Niet helemaal het genre van Scala Vocale maar ze hebben het voortreffelijk en met heel veel enthousiasme gebracht. Het volgende concert dat Scala Vocale brengt is klassiek modern van moderne en oudere componisten.
De volgende concerten om naar uit te kijken zijn :
- Zaterdag 13 en zondag 14 december 2025 (Sint-Pieter-en-Paulkerk)
- Zaterdag 9 mei 2026 (Sint-Romboutskathedraal)
Meer info : www.scalavocale.be